Jak vzniká med
1.Sbírání nektaru
Med vzniká z nektaru (sesbírané sladké šťávy květin), nebo z medovice (ze stromů). Včela nasaje nektar či medovici do medového váčku. Medový váček je od žaludku oddělen chlopní, takže je zaručeno, že nemůže dojít k natrávení.
2.Předání sladiny mladším
Včela přiletí k úlu a tam předá „náklad“ nektaru či medovice sosákem mladší včele (každá včela má svoji úlohu), takto je sladina několikrát spolknuta a vyvrhnuta – každá včela tím přidá i enzymy a aminokyseliny ze svých žláz a zároveň dochází k odpařování vody. Když je tímto procesem „med“ dostatečně zahuštěn (asi na cca 30 % vody) je uložen do šestihranné včelí buňky.
3.Odpařování
K odpařování dochází také z důvodu vysoké teploty v úle, kde je kolem 35 °C. Máváním křídel včel je vytvářen neustálý proud vzduchu, který odvádí přebytečnou vodu česnem z úlu ven. Když dosáhne vlhkost medu kolem 17 % vlhkosti, je v buňkách zavíčkován = zakonzervován. Včely dokáží nektar vysušit ze 70 % na 17 %.
4.Proč to včely a rostliny dělají?
Včely ukládají med pro přežití v průběhu zimy. Průměrné včelstvo spotřebuje za zimu asi 15 – 20 kg medu. Během celého roku je to pak 70 kg medu. Včelař včelám odebere okolo 20 – 70 kg medu, proto se před zimou včely zakrmují cukerným roztokem.